Riskplaza de online databank over voedselveiligheid van ingrediënten

Informatieblad 64 en Riskplaza

Borging van voedselveiligheid in de levensmiddelenketen

Levensmiddelenbedrijven zijn verantwoordelijk voor de voedselveiligheid van de producten die zij op de markt brengen. Zij moeten daartoe HACCP-procedures implementeren. Dat betekent dat ze in hun productieproces de kritische controlepunten moeten benoemen, ook wel CCP’s geheten. Dat doen ze op basis van een gevaren- en risicoanalyse. Zij moeten deze CCP’s aantoonbaar beheersen via onder andere monitoring en verificatie. In de gevaren- en risicoanalyse moeten ook gevaren staan die met grondstoffen te maken hebben. Zie artikel 5 van Verordening (EG) 852/2004.

Getoetst op juistheid

Door Riskplaza te gebruiken kan een bedrijf aantonen dat het de mogelijke gevaren van de gebruikte ingrediënten kent. Het onderkennen van de mogelijke gevaren vormt één onderdeel van het wettelijk verplichte HACCP-systeem.
Daarnaast heeft de NVWA Riskplaza geaccepteerd als ketengarantiesysteem. Dit betekent dat een bedrijf invulling kan geven aan de wettelijk verplichte inkoopverificatie door af te nemen van een Riskplaza-audit+ bedrijf. Hebben leveranciers een Riskplaza-audit+ met goed gevolg doorlopen, dan hoeven afnemers van die bedrijven op deze producten geen aparte inkoopverificatie meer uit te voeren.

Infoblad 64

De Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft met dit infoblad richtlijnen opgesteld hoe levensmiddelenbedrijven om zouden kunnen gaan met de beheersing van gevaren verbonden aan grondstoffen.